Hoeve Holrakkerwinning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Holrakkerwinning

Beschrijving

Loons cijnshof. Omgrachte hoeve, waarvan alleen het woonhuis uit de 18de eeuw bewaard bleef. Vijf traveeën onder zadeldak (kunstleien) met schild aan de linkerzijde en afgewolfd aan de rechterzijde. Baksteenbouw met smal register in leembouw onder de dakrand (ondervernieuwing). Verhoogde begane grond.

Grote muurankers van verschillende vorm. Resten van ijzerzandsteen (venster van souterrain, plint en hoekstenen aan de linkerzijde) en mergelsteen (band ter hoogte der onderdorpels). Rechthoekige vensters onder houten lateien, met bakstenen lekdrempels. Rechthoekige deur in houten omlijsting, voorafgegaan door steektrap. Opkamer van twee traveeën in de achtergevel.

Aansluitend tegen de linkerzijgevel, groot bakhuis (tweede helft van de 19de eeuw) onder zadeldak. Zijpuntgevel met aandak, schouderstukken en hoge, geprofileerde schouw. Getoogde muuropeningen. Onbelangrijke recentere aanhorigheden.