Hoeve Holrakkerwinning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Monnikenhof
Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Kermt
Straat Monninxstraat
Locatie Monninxstraat 1, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Holrakkerwinning

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Loons cijnshof. Omgrachte hoeve, waarvan alleen het woonhuis uit de 18de eeuw bewaard bleef. Vijf traveeën onder zadeldak (kunstleien) met schild aan de linkerzijde en afgewolfd aan de rechterzijde. Baksteenbouw met smal register in leembouw onder de dakrand (ondervernieuwing). Verhoogde begane grond.

Grote muurankers van verschillende vorm. Resten van ijzerzandsteen (venster van souterrain, plint en hoekstenen aan de linkerzijde) en mergelsteen (band ter hoogte der onderdorpels). Rechthoekige vensters onder houten lateien, met bakstenen lekdrempels. Rechthoekige deur in houten omlijsting, voorafgegaan door steektrap. Opkamer van twee traveeën in de achtergevel.

Aansluitend tegen de linkerzijgevel, groot bakhuis (tweede helft van de 19de eeuw) onder zadeldak. Zijpuntgevel met aandak, schouderstukken en hoge, geprofileerde schouw. Getoogde muuropeningen. Onbelangrijke recentere aanhorigheden.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Kermt

Kermt (Hasselt)

is gerelateerd aan Tuin en dreef van de Holrakkerswinning

Monninxstraat 1 (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.