Kasteel Rijsdaal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Rijsdaal

Alleenstaand neoclassicistisch herenhuis, gelegen in een park.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen), gebouwd door H. J. Pollenus (1796-1879), burgemeester van Spalbeek, in de tweede helft van de 19de eeuw.

Bakstenen lijstgevels op een souterrain; verwerking van hardsteen voor decoratieve elementen. Sterke verticale geleding door middel van bakstenen pilasters; de twee middenpilasters dragen een entablement met boogfries, waarboven een driehoekig fronton (zonnewijzers). Rechthoekige vensters met hardstenen lateien en lekdrempels op consoles; twee oculi onder de kroonlijst. Rechthoekige deur in een geprofileerde hardstenen omlijsting met fraaie tracering in het bovenlicht, voorafgegaan door een breed bordes, met balustrades en twee liggende leeuwen. Gelijkaardige achtergevel, doch zonder fronton; panelen onder de kroonlijst; identieke linkerzijgevel. Aanbouwsel van één bouwlaag onder mansardedak tegen de rechterzijgevel.

Ten noorden, bakstenen wagenhuis van drie traveeën onder licht gebogen zadeldak (Vlaamse pannen). Voorgevel geritmeerd door een korfboogarcade met natuurstenen sluitstenen en imposten. Zijpuntgevels met aandak, vlechtingen, topstuk en oculi.

Dwarsschuur in stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een bakstenen stoel; zadeldak met Vlaamse pannen. Onbelangrilke, recente aanhorigheden.