Kasteel Rijsdaal

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Kermt
Straat Herkkantstraat
Locatie Herkkantstraat 177, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel Rijsdaal

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Alleenstaand neoclassicistisch herenhuis, gelegen in een park.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen), gebouwd door H. J. Pollenus (1796-1879), burgemeester van Spalbeek, in de tweede helft van de 19de eeuw.

Bakstenen lijstgevels op een souterrain; verwerking van hardsteen voor decoratieve elementen. Sterke verticale geleding door middel van bakstenen pilasters; de twee middenpilasters dragen een entablement met boogfries, waarboven een driehoekig fronton (zonnewijzers). Rechthoekige vensters met hardstenen lateien en lekdrempels op consoles; twee oculi onder de kroonlijst. Rechthoekige deur in een geprofileerde hardstenen omlijsting met fraaie tracering in het bovenlicht, voorafgegaan door een breed bordes, met balustrades en twee liggende leeuwen. Gelijkaardige achtergevel, doch zonder fronton; panelen onder de kroonlijst; identieke linkerzijgevel. Aanbouwsel van één bouwlaag onder mansardedak tegen de rechterzijgevel.

Ten noorden, bakstenen wagenhuis van drie traveeën onder licht gebogen zadeldak (Vlaamse pannen). Voorgevel geritmeerd door een korfboogarcade met natuurstenen sluitstenen en imposten. Zijpuntgevels met aandak, vlechtingen, topstuk en oculi.

Dwarsschuur in stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een bakstenen stoel; zadeldak met Vlaamse pannen. Onbelangrilke, recente aanhorigheden.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Spalbeek

Kermt (Hasselt)

is gerelateerd aan Park van het kasteel Rijsdaal

Herkkantstraat 177 (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.