Hoeve met losstaande bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Kermt
Straat Laarbeekstraat
Locatie Laarbeekstraat 33, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losstaande bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), gegroepeerd rondom het rechthoekig erf.

Ten westen van het erf, woonhuis met stal (nok loodrecht op de straat) van zeven traveeën, naar verluidt daterend van circa 1890. Overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op lage, bakstenen stoel en gepikte plint. Onderkelderde opkamer in de eerste travee. Drie vensters, een deur, een staldeur en kleinere muuropeningen. Versteende achtergevel; aanbouwsel in vakwerk onder lessenaarsdak, met bolkozijn onder de dakrand.

Dwarsschuur met karrenhuis van drie traveeën, naar verluidt gebouwd circa 1929. Overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op lage, bakstenen stoel en gepikte plint. Twee poorten. Pannen beschieting der beide zijgevels; recent houten aanbouwsel tegen de linkerzijgevel.

Bakstenen bakhuis ten oosten, en ten westen recente bakstenen stal.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Spalbeek

Kermt (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.