erfgoedobject

Semi-gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
22226
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22226
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve, uit de 18de eeuw, aan de straat gelegen en door een grachtje ervan gescheiden. Gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom het erf.

Ten westen, houten inrijpoort, opgenomen in de westvleugel. Hoog woonhuis, op L-vormige plattegrond, drie + vijf traveeën. Overkalkt stijlen regelwerk met lemen vullingen, op sommige plaatsen door baksteen vervangen. Een beluikt houten bolkozijn, enkele kleinere vensters, en enkele zolderluiken. Een woonhuisdeur, een halve deur en een lage staldeur. Twee versteende traveeën in de straatgevel, met behoud van de oorspronkelijke houten bolkozijnen; onderkelderde opkamer in de eerste travee van de straatgevel en de derde travee van de noordbuitengevel.

De westvleugel omvat, rechts van de inrijpoort, stallen van zes traveeën in versteend stijl- en regelwerk (behouden ankerbalken). Ten oosten, versteende stallen en ten zuiden, dito dwarsschuur.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Semi-gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22226 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.