Langgestrekte hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Kermt
Straat Wijerstraat
Locatie Wijerstraat 119, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Langgestrekte hoeve uit de 19de eeuw, met ordonnantie: dwarsschuur-stal-woonhuis. Zes traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen).

Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen op een lage bakstenen stoel en gepikte plint. Gepikte stijlen (vijftien) en hoekstijlschoren. Twee deuren, een poort, en vensters van verschillend formaat. Drie vensters in de achtergevel; houten Onze-Lieve-Vrouwekapelletje tegen de gevel. Kunstleien beschieting tegen de linkerzijgevel. Aanbouwsel onder lesserlaarsdak, links tegen de voorgevel.

Karrenhuis ten oosten van het erf. Eveneens ten oosten, ruim bakhuis van drie traveeën in leembouw, onder pannen zadeldak; bakstenen bakoven. Waterput ten zuiden hiervan.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Spalbeek

Kermt (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.