Semi-gesloten hoeve van 1733

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Kermt
Straat Wijerstraat
Locatie Wijerstraat 168, Hasselt (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Bouwvallige, semi-gesloten hoeve, gedateerd AO 1733 op een gevelsteen in de zijgevel. Gelegen aan de kruising van twee wegen. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom het rechthoekig erf.

Ten westen, hoog woonhuis (nok loodrecht op de straat), vijf traveeën en twee bouwlagen onder een mank zadeldak met steile dakhelling. Rechthoekige vensters onder houten latei, aangepast op de eerste bouwlaag. Rechthoekige, houten deur; aansluitend deel in leembouw (drie traveeën), door brand vernield. Resten van leembouw in de achtergevel (twee travee). Linkerzijgevel met aandak en vlechtingen.

Ten zuiden, stal van vijf traveeën, met aangepaste muuropeningen; gedichte rondboogpoort in de straatgevel; zijgevel voorzien van aandak, vlechtingen en een oculus; aangebouwd karrenhuis onder lessenaarsdak tegen de voorgevel; lage stallingen in het verlengde.

Ten oosten, varkensstal van vijf traveeën onder lessenaarsdak met gestutte luifel aan de voorgevel; overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een lage, bakstenen stoel. Vijf deuren onder een doorlopende regel.

Het gebouw dat het erf ten noorden begrensde is verdwenen.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Spalbeek

Kermt (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.