Eertijds de woning van de schout van Kuringen; het huidig classicistisch uitzicht dateert van 1778 toen het gebouw door schout Jadin verbouwd werd. Sporen van de oudere kern zijn in de zuidzijpuntgevel nog zichtbaar.
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen zadeldak (kunstleien). Twee dakkapellen onder afgewolfd zadeldak. Baksteenbouw met verwerking van kalksteen onder meer voor de lage kalkstenen plint en de afwerking der rechthoekige muuropeningen. Rechthoekige vensters in vlakke omlijsting met geprofileerde druiplijst. Gelijkaardige deuromlijsting, op neuten; gebogen tussendorpel en getralied bovenlicht. Holronde, bepleisterde kroonlijst. Zijgevels met vlechtingen. In de zuidzijgevel resten gesmede muurankers en mergelstenen banden tussen gedichte vensters met bewaarde ontlastingsbogen gevormd door alternerend boogstenen van mergelsteen en strek onder een platte laag. Het interieur behoudt een ruim salon in classicistische stijl, beschilderd met medaillons (Griekse en Romeinse goden naast marsiaanse attributen en bloemenguirlandes), gedateerd 1783 J.C.L.V.: t:f:t.
Mobilair: Christus-op-Koude-Steen, eik, gotisch (15de eeuw); zandstenen breid Johannes de Doper, met sporen van polychromie, renaissance (tweede helft 16de eeuw); Sint-Elooi, eik, gepolychromeerd, barok (17de eeuw); Sint-Bernardus van Cîteaux, linde, barok (17de eeuw). Barokke kapstok, eik, (17de eeuw).
BUSSELS M., Kuringen, St.-Gertrudis, 1967.
DE DIJN C.G., Monumentenroutes 1975 (Kunst en Oudheden in Limburg), Hasselt, 1975, p. 37.
Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent. Auteurs: Schlusmans, Frieda Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Pastorietuin
Achter en naast het pand ligt een tuin die voor het eerst zichtbaar is op de topografische kaart van 1939. Naast de woning is de aanleg meer formeel met gesnoeide vormen waaronder taxus. Achter de woning is er een gazon met rondom opgaande bomen waaronder enkele beuken.
Nationaal Geografisch Instituut: Chronologische mozaïek van de kaart van België voor het jaar 1939, Cartesius [online], http://www.cartesius.be/ (geraadpleegd op 25 augustus 2023).