Bookmolekens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bookmolekens

Beschrijving

Voormalige waterradmolen op de Slangenbeek. Langgestrekt gebouw met molenhuis in het zuidoosten. Ordonnantie: molenhuiswoonhuis-stalling. Licht gebogen mank zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), met verspringende nok tussen molenhuis en woonhuis. Gedateerd 1657 door middel van gesmede muurankers in de noordoost-georiënteerde voorgevel.

Lichtblauw gekalkte baksteenbouw met gepikte plint. Rondboogvormige ontlastingsboogjes in de voorgevel wijzen de plaats aan van verdwenen vensters; thans drie houten kozijnen. Getrapte baksteenlijst. Twee rechthoekige deuren met houten omlijsting. Aan de ingang van het molenhuis liggen molenstenen. Binnenwerk is verdwenen. Betonnen kom en sluiswerk. Zwaar door roest aangetast metalen onderslagrad: plaatijzeren schoepen op ijzeren velg (T-ijzer); U-ijzers als spaken, op vlakke gietijzeren askop en ijzeren as; constructie-elementen verbonden door schroefbouten.