Landhuis Speelhof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Kuringen
Straat Gebrandestraat
Locatie Gebrandestraat 74, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Landhuis Speelhof

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

U-vormig gebouw, eertijds gelegen in een ruime boomgaard, en door een rechte, onverharde weg met de straat verbonden. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen uit de 17de eeuw, met twee haakse vleugels, aanleunend tegen de voorgevel, uit een latere periode (18de eeuw?). Zadeldaken (Vlaamse pannen).

Bakstenen gebouw met een gecementeerde en beschilderde voorgevel; gebruik van mergelsteen voor hoekbanden en omlijstingen. De voorgevel van het hoofdgebouw is voorzien van rechthoekige muuropeningen in gecementeerde omlijsting; middenrisaliet met driehoekige frontonbekroning (opschrift "Speelhof").

De achtergevel behield zijn oorspronkelijke ordonnantie: rechthoekige, mergelstenen vensters (enkele gedicht of verkleind) met kwarthol profiel en verankerde latei; de deur is een aangepast venster. Zijgevels met aandaken. Haakse bijgebouwtjes, afgewerkt als de voorgevel; aandaken en een ovale oculus in elke geveltop.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Kuringen

Kuringen (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.