erfgoedobject

Landhuis Speelhof

bouwkundig element
ID: 22254   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22254

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Speelhof
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

U-vormig gebouw, eertijds gelegen in een ruime boomgaard, en door een rechte, onverharde weg met de straat verbonden. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen uit de 17de eeuw, met twee haakse vleugels, aanleunend tegen de voorgevel, uit een latere periode (18de eeuw?). Zadeldaken (Vlaamse pannen).

Bakstenen gebouw met een gecementeerde en beschilderde voorgevel; gebruik van mergelsteen voor hoekbanden en omlijstingen. De voorgevel van het hoofdgebouw is voorzien van rechthoekige muuropeningen in gecementeerde omlijsting; middenrisaliet met driehoekige frontonbekroning (opschrift "Speelhof").

De achtergevel behield zijn oorspronkelijke ordonnantie: rechthoekige, mergelstenen vensters (enkele gedicht of verkleind) met kwarthol profiel en verankerde latei; de deur is een aangepast venster. Zijgevels met aandaken. Haakse bijgebouwtjes, afgewerkt als de voorgevel; aandaken en een ovale oculus in elke geveltop.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs : Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

  • Is deel van
    Kuringen
    Kuringen (Hasselt)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Landhuis Speelhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22254 (Geraadpleegd op 20-05-2019)