Olmenhof, voormalige abdijhoeve Herkenrode

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Stokrooie
Straat Goorstraat
Locatie Goorstraat 2-4, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Olmenhof, voormalige abdijhoeve Herkenrode

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Voormalige abdijhoeve van de abdij Herkenrode, gebouwd onder abdis Barbe de Rivière d'Arschot (1728-1744) zie wapenschild voorgevel woonhuis; gedateerd 1743 door middel van gesmeed ijzeren muurankers in de linker zijgevel.

Van het vroegere complex bleef alleen het woonhuis bewaard. Enkelhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder licht gebogen zadeldak (mechanische pannen), in Maasstijl. Witbeschilderde baksteenbouw met verwerking van kalksteen. Lage gepikte plint. Afwisselend getraliede kruis- en kloosterkozijnen van kalksteen; kleine rechthoekige venstertjes op de zolderverdieping. In de laatste travee, rechthoekige kalkstenen deur met getralied, bolkozijnvormig bovenlicht. Gevelsteen met wapenschild in de middenste travee. Zijgevels met aandak, vlechtingen en schouderstukken. Linker zijgevel met drie oculi en rechthoekige kalkstenen venstertje. In de achtergevel, oorspronkelijk vier rechthoekige kalkstenen venstertjes, de laatste twee heden omgebouwd tot kloosterkozijnen. Rechthoekige kalkstenen deur gekoppeld met het eerste venstertje.

Tegen de rechter zijgevel, met drie oculi, stalling uit de tweede helft van de 19de eeuw, op L-vormige plattegrond, thans omgebouwd tot woonhuis en garages. Aan de overzijde van het erf, recente paardenstallen op L-vormige plattegrond.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Stokrooie

Kuringen (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.