Hoeve met losse bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Sint-Lambrechts-Herk
Straat Bekstraat
Locatie Bekstraat 26, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen uit de 19de eeuw. Gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen), gegroepeerd rondom het rechthoekig erf.

Ten noordoosten, woonhuis (nok loodrecht op de straat), van vier traveeën in stijl- en regelwerk met gecementeerde, lemen vullingen op een hoge bakstenen stoel. Vier tussenstijlen, twee hoekstijlschoren, en twee tussenstijlschoren in de tweede en derde travee tegen de tweede tussenstijl. Drie vensters, twee zolderluiken en een deur. Tegen beide zijgevels, recente bakstenen aanbouwsels onder lessenaarsdak.

Ten zuidwesten, dwarsschuur van twee traveeën in stijl- en regelwerk met witgekalkte, lemen vullingen op bakstenen stoel. Aanleunend tegen de linker zijgevel, varkensstal van één travee onder lessenaarsdak: stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen op een hoge, bakstenen stoel. Karrenhuis tegen de rechterzijgevel.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Sint-Lambrechts-Herk

Sint-Lambrechts-Herk (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.