Semi-gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Sint-Lambrechts-Herk
Straat Grote Roost
Locatie Grote Roost 147, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve, met kern uit eind 18de - eerste helft 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gelegen rondom het rechthoekig erf, dat met een recente poort van de straat is afgesloten. Van de oude kern blijven slechts het woonhuis en de schuur over, de noordwestvleugel werd in 1936 van nieuwe gevels voorzien.

Ten zuidwesten, witgekalkt woonhuis van vier traveeën, op een gepikte plint; onderkelderde opkamer in de eerste travee; drie houten kozijnen, enkel beluikt, het linkse voorzien van diefijzers; twee zolderluiken. Aangepaste achtergevel met recente aanbouw. Linkerzijgevel met aandak en vlechtingen. Kleine stal, leembouw, in het verlengde van het woonhuis.

Ten zuidoosten, ruime dwarsschuur, voorzien van een rechthoekige poort onder houten latei en enkele gelijkaardige kleinere muuropeningen. Karrenhuis onder lessenaarsdak tegen de achtergevel. Zijgevels met aandaken en vlechtingen.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Sint-Lambrechts-Herk

Sint-Lambrechts-Herk (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.