erfgoedobject

Oude Winning

bouwkundig element
ID
22287
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22287
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Eertijds L-vormig complex, thans gesloten aanleg rondom vierkant erf.

Ten noordwesten van het erf, merkwaardig woonhuis (ordonnantie: woonhuis-paardenstal) van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder steil zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Zeer rijk, gepikt stijl- en regelwerk met lichtblauwgekalkte lemen vullingen en overkraging op de zolderverdieping. Gepikte bakstenen stoel. Eenzijdig overstekend ankerbalkebint met zes zware ankerbalken, de kopbalken gestut door korbelen. Drie regels op de eerste bouwlaag en een op de overkragende bovenverdieping. Decoratieve windschoren in iedere travee: twee lichte schoren ter ondersteuning van de dorpel van de gedichte en verbouwde vensters van de tweede en vijfde travee, en twee zwaardere tussenstijlschoren links en rechts van de derde tussenstijl. Ook op de zolderverdieping twee decoratieve wandplaatschoren per travee. Duiventil in de middenste travee. Rechthoekige deur met gestrekte bovendorpel en bolkozijn als bovenlicht in de eerste travee. Recent verbouwde, rechthioekige vensters in derde en vijfde travee ter vervanging van de kruiskozijnen. Paardenstal met rechthoekige deur, gedeeltelijk versteend. Zuidwestzijgevel en achtergevel door baksteenbouw vervangen.

Haaks naast het woonhuis, ten noordoosten van het erf, stalling en dwarsschuur van zeven traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gepikt stijl- en regelwerk met lichtblauwgekalkte lemen vullingen, aan de erfzijde en op de zijgevels volledig door baksteen vervangen. Ten zuidoosten van het erf, haaks op de stalschuur, recente bakstenen stalling, circa 1930.

Haaks op het oude woonhuis, recent bakstenen huis (nok loodrecht op de straat) van twee traveeën en twee bouwlagen, circa 1930.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oude Winning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22287 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.