Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Sint-Lambrechts-Herk
Straat Kattendansstraat
Locatie Kattendansstraat 132, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Gesloten hoeve uit de 18de eeuw, met gebouwen in wit overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen onder zadeldaken (Vlaamse pannen); lage bakstenen stoel met gepikte plint. Rechthoekig, gedeeltelijk geplaveid erf.

Ten zuidoosten van het erf, stalvleugel van acht traveeën, met in de vijfde travee de inrijpoort; zes tussenstijlen en vier tussenstijlschoren (eerste travee, tweede ankerbalk; vierde travee, vijfde ankerbalk; zevende travee, zesde ankerbalk, achtste travee, zevende ankerbalk); links van de poort, varkensstal, rechts, voederhok.

Ten noordoosten, woonhuis van vier traveeën; drie tussenstijlen, hoekstijlschoren en vier zichtbare regels; twee rechthoekige kozijnen en een deur in de laatste travee. Tussen woonhuis en poortgebouw, voetgangersdoorgang onder zadeldak. In het verlengde van het woonhuis achtereenvolgens wagenhuis en vaarzenstal.

Aan de overzijde van het erf, koestal en paardenstal (lagere daknok) van vijf traveeën. Ten noordwesten, grote dwarsschuur van drie traveeën, met tussenstijlschoren tegen iedere tussenstijl; vier verborgen regels; rechthoekige poort aan de erfzijde. In de moestuin achter het woonhuis, bakhuis van twee traveeën, en waterput.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Sint-Lambrechts-Herk

Sint-Lambrechts-Herk (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.