Hoeve met losse bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Sint-Lambrechts-Herk
Straat Muntelbeekstraat
Locatie Muntelbeekstraat 24, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, uit de 19de eeuw. Gebouwen in blauw overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), rondom een vierkant erf.

Ten zuiden, woonhuis met dwarsschuur in het verlengde. Zes traveeën op een lage, bakstenen stoel met gepikte plint. Bakstenen verbreding naar achteren toe. Een deur, een poort en drie vensters, waarvan een beluikt bolkozijn. Versteende zijgevels.

Haaks op de schuur, koestal van vier traveeën; een deur en recente vensters; bakstenen stoel en zijgevel. Ten zuiden, varkensstal van vier traveeën op zeer lage, bakstenen stoel met gepikte plint. Gedeeltelijk bakstenen vullingen. Vijf deuren. Aanleunend karrenhuis tegen de achtergevel. Ten oosten, paarden- en varkensstal van drie traveeën; verhoogde bakstenen stoel. Drie deuren, waarvan twee gekoppeld.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Sint-Lambrechts-Herk

Sint-Lambrechts-Herk (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.