Semi-gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Sint-Lambrechts-Herk
Straat Muntelbeekstraat
Locatie Muntelbeekstraat 29, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve uit de 19de eeuw met gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) gegroepeerd rondom het rechthoekig erf.

Ten oosten van het erf, hoog woonhuis (nok loodrecht op de straat) van zes traveeën in blauw overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een bakstenen stoel. Bakstenen verbreding naar de achtergevel toe. Een deur, drie vensters en vier zolderluiken. Pannen beschieting van de zijgevels; stal onder lessenaarsdak, aanleunend tegen de linkerzijgevel, grotendeels versteend.

Tegenover het woonhuis, dwarsschuur met vernieuwde gevels van baksteen en twee poorten. Links tegen de voorgevel, varkensstal van twee traveeën onder lessenaarsdak. Stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen. Recente, bakstenen stallingen ten noorden van het erf.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Sint-Lambrechts-Herk

Sint-Lambrechts-Herk (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.