Ferme de la Bloen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Sint-Lambrechts-Herk
Straat Oosterbeekstraat
Locatie Oosterbeekstraat 60, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Ferme de la Bloen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Grote, gesloten hoeve uit 1881; bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom de ruime binnenplaats.

Ten noordwesten, poortgebouw met duifhuis; rondboogvormige inrijpoort in een vlakke, hardstenen omlijsting met regelmatig geplaatste negblokken; aanzet van de gevelverhoging gemarkeerd door hardstenen voluten; blinde oculus in de gevelverhoging.

Ten zuidwesten van het erf, boerenburgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen op een verhoogde begane grond. Voorgevel met middenrisaliet bekroond door middel van een driehoekig fronton. Steekboogvensters en dito deur in een hardstenen omlijsting op neuten, voorafgegaan door een steektrap. Hardstenen kroonlijst. Gelijkaardige achtergevel, doch zonder risaliet.

Stallingen in de zuidoostvleugel en aan weerszij van de inrijpoort; kleine, grotendeels aangepaste vensters, vier houten laadvensters, en getoogde deuren in een vlakke, hardstenen omlijsting op neuten; recente poort onder houten latei; kruisvormige asemgaten.

Ten westen, in het verlengde van het woonhuis, wagenhuis, voorzien van een zeer brede poort onder houten latei, en een getoogde deur.

Ten noordoosten, ruime, dubbele dwarsschuur, voorzien van twee verankerde, bakstenen korfhoogpoorten; opschrift in uitstekende baksteenkoppen op de voorgevel: "FERME DE LA BLOEN/ 1881"

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Sint-Lambrechts-Herk

Sint-Lambrechts-Herk (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.