Hoeve met losstaande bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Sint-Lambrechts-Herk
Straat Sasput-Voogdijstraat
Locatie Sasput-Voogdijstraat 76, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losstaande bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, met kern uit de tweede helft van de 18de eeuw (woonhuis). Gebouwen in stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gelegen rondom het rechthoekig erf.

Ten zuidwesten, woonhuis (nok loodrecht op de straat) van zes traveeënn op een verhoogde bakstenen stoel. Overkalkte voorgevel. Onderkelderde opkamer in de laatste traveeën. Vier venstertjes van verschillende grootte, en twee deuren, de woonhuisdeur voorzien van een bovenlicht. Achtergevel met gepikte timmer, drie vensters, waarvan een bolkozijn en een deur. Zijgevels met asbestplatenbeschieting; versteende rechterzijgevel; aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de linkerzijgevel.

Ten zuidoosten van het erf, dwarsschuur van twee traveeën (oorspronkelijk drie?) op een lage bakstenen stoel met gepikte plint; hoge poort; karrenhuis aanleunend tegen de achtergevel.

Ten noordoosten, stal van twee traveeën op een lage bakstenen stoel met gepikte plint; pannen beschieting der zijgevels; een aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de zuidwestgevel.

Ten noordwesten, lage varkensstal, drie traveeën op een zeer lage bakstenen stoel.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Sint-Lambrechts-Herk

Sint-Lambrechts-Herk (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.