Hoeve met losse bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Sint-Lambrechts-Herk
Straat Siegersveldstraat
Locatie Siegersveldstraat 12, Hasselt (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, uit de 19de eeuw. Gebouwen in stijl- en regelwerk met lichtblauwgekalkte lemen vulling op lage bakstenen stoel, op verschillende plaatsen verhoogd, en gepikte plint; zadeldaken (Vlaamse pannen).

Rechthoekig erf, door een hekje van de straat afgesloten.

Ten westen, woonhuis (nok loodrecht op de straat) van vier traveeën met vijf gepikte stijlen. Aangepaste muuropeningen. Gepikte stijlen (vijf) en hoekstijlschoren in de achtergevel. Recent bakstenen aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de voorgevel.

Ten zuiden, varkensstal van vier travee, voorzien van drie deurtjes. Ten oosten, koestal van vier traveeën, met een recent venster, een zolderluik en twee deuren; houten kapelletje onder de dakrand; karrenhuis tegen de zuidgevel. Gedeeltelijk versteend bakhuis ten zuiden; de bakoven is verdwenen; recente bakstenen aanbouwsels onder lessenaarsdaken.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Siegersveldstraat

Siegersveldstraat (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.