erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
22311
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22311
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Bouwvallige hoeve met losse bestanddelen, met kern uit de 18de eeuw (woonhuis). Gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen, kunstleien voor de stallingen), gegroepeerd rondom het rechthoekig erf.

Ten noordoosten, woonhuis (nok loodrecht op de straat) van vijf traveeën. Stijl- en regelwerk met blauwgekalkte, lemen vullingen op een bakstenen stoel met gepikte plint. Gepikte stijlen (zes) en tussenstijlschoren: in de eerste travee tegen de eerste tussenstijl en in de vijfde travee tegen de vierde tussenstijl; verschillende zichtbare regels. Twee beluikte bolkozijnen met diefijzers, het rechtse gedeeltelijk vergroot, twee zolderluiken en twee deuren. Twee deuren en enkele kleine venstertjes in de achtergevel. Pannen beschieting der linker zijgevel.

Tegenover het woonhuis, recente bakstenen stallingen, door een lage varkensstal in leembouw verbonden met de stalschuur, ten zuiden: drie traveeën in overkalkt stijl- en regelwerk, met een deur.

Gesloopt in oktober 1976.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22311 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.