Hoeve met losse bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Sint-Lambrechts-Herk
Straat Siegersveldstraat
Locatie Siegersveldstraat 32, Hasselt (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Bouwvallige hoeve met losse bestanddelen, met kern uit de 18de eeuw (woonhuis). Gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen, kunstleien voor de stallingen), gegroepeerd rondom het rechthoekig erf.

Ten noordoosten, woonhuis (nok loodrecht op de straat) van vijf traveeën. Stijl- en regelwerk met blauwgekalkte, lemen vullingen op een bakstenen stoel met gepikte plint. Gepikte stijlen (zes) en tussenstijlschoren: in de eerste travee tegen de eerste tussenstijl en in de vijfde travee tegen de vierde tussenstijl; verschillende zichtbare regels. Twee beluikte bolkozijnen met diefijzers, het rechtse gedeeltelijk vergroot, twee zolderluiken en twee deuren. Twee deuren en enkele kleine venstertjes in de achtergevel. Pannen beschieting der linker zijgevel.

Tegenover het woonhuis, recente bakstenen stallingen, door een lage varkensstal in leembouw verbonden met de stalschuur, ten zuiden: drie traveeën in overkalkt stijl- en regelwerk, met een deur.

Gesloopt in oktober 1976.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Siegersveldstraat

Siegersveldstraat (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.