Hoeve met losse bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Sint-Lambrechts-Herk
Straat Steenberg
Locatie Steenberg 66, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, uit de 19de eeuw. Gebouwen in stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), rondom een rechthoekig erf, dat hoger ligt dan het straatniveau en aan de noordzijde wordt begrensd door een haag en een notelaar.

Ten westen bevindt zich het woonhuis (nok loodrecht op de straat): vijf traveeën in overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een verhoogde bakstenen stoel. Drie beluikte vensters en een deur. Versteende noordgevel.

Ten zuiden, stallingen van vijf traveeën, vakwerkbouw met gepikte timmer op een bakstenen stoel met gepikte plint. In de achtergevel werden de lemen vullingen door bakstenen vervangen.

Ten oosten van het erf, stal-schuur van twee traveeën, vakwerkbouw op een hoge, bakstenen stoel. Varkensstal van één travee onder lessenaarsdak tegen de zuidelijke zijgevel. Karrenhuis tegen de bakstenen achtergevel.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Sint-Lambrechts-Herk

Sint-Lambrechts-Herk (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.