Groenkeswinning, gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve uit de 19de eeuw, aangepast begin 20ste eeuw. Gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), gegroepeerd rondom het rechthoekig geplaveide erf; erfzijdegevels in wit overkalkt stijl- en regelwerk met lemen en bakstenen vullingen op een lage bakstenen stoel met gepikte plint of een verhoogde gepikte bakstenen stoel.

Ten noordoosten, inrijpoort, met rechts, stallingen; vier traveeën onder doorlopend dak; rechthoekige poort onder houten latei; drie deuren, een zolderluik en enkele recente vensters in het stalgedeelte.

Ten noordwesten, woonhuis (nok loodrecht op de straat) van zes traveeën; oorspronkelijk, beluikt venster en dito deur met bovenlicht. Getoogde muuropeningen in de achtergevel. Rechterzijgevel met aandak en vlechtingen, voorzien van getoogde vensters.

Ten zuidoosten, paardenstal en varkensstal van vier traveeën. Twee deuren, een venster en een zolderluik.

Ten zuidwesten, stal- en dwarsschuur, voorzien van recente, bakstenen gevels. Tussen beide laatstgenoemde delen, overluifelde doorgang naar de velden.

Ten oosten, buiten het erf, sterk verbouwd karrenhuis. Waterput ten zuidwesten, eveneens buiten het erf.

Deze hoeve was oorspronkelijk een radenmakerij en herberg.

• Informatie verstrekt door K. De Clercq.