Semi-gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Sint-Lambrechts-Herk
Straat Uilstraat
Locatie Uilstraat 9, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve, uit de 19de eeuw, door een grachtje van de straat gescheiden. Gebouwen in stijl- en regelwerk met witgekalkte, lemen vullingen (op verschillende plaatsen door baksteen vervangen) onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gelegen rondom het rechthoekig erf.

Ten noorden, woonhuis (nok parallel aan de straat) van drie traveeën op een lage, bakstenen stoel met gepikte plint. Gepikte stijlen (negen), hoekstijlschoren en tussenstijlschoren: een in de eerste travee tegen de derde tussenstijl en een in de derde travee tegen de vijfde tussenstijl. Vier vensters, een deur en een zolderluik. Tegen de linkerzijgevel, recent, bakstenen aanbouwsel onder lessenaarsdak, aan de andere zijde de koeienstal, gedeeltelijk in stijl- en regelwerk, gedeeltelijk in baksteenbouw eveneens onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen).

Achter de koeienstal, het karrenhuis.

Ten oosten van het erf, stallingen (paardenstal en varkensstal) van vier traveeën. De lemen vullingen in de erfzijdegevel zijn vervangen door baksteen. Drie deurtjes waarvan twee gekoppeld. Haaks hierop aansluitend, bergruimte van baksteen met in het verlengde, bakhuis van twee traveeën, waarvan de lemen vullingen gedeeltelijk door bakstenen zijn vervangen. Recent aanbouwsel, rechts.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Sint-Lambrechts-Herk

Sint-Lambrechts-Herk (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.