Teksten van Pastorie van de Sint-Martinusparochie

Pastorie ()

In zijn eigen geboortedorp kreeg H. Martens opdracht tot het vergroten van de Sint-Martinuskerk waarvoor hij de goedkeuring van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en verkreeg op 18 april 1891. Samen met de vergroting van de kerk werd de bouw van een nieuwe pastorie gepland.

De pastorie gelegen in de Alkenstraat nummer 5 is thans (1996) als artsenwoning in gebruik, verkeert in perfecte staat en is gedateerd in 1891 door middel van een chronogram. het gebouw geeft een duidelijk beeld van de bouwervaring van H. Martens met de traditionele baksteenarchitecteuur, verlevendigd door het gebruik van natuurstenen decoratieve en constructieve elementen.

Bron: ORLENT Mireille, Neogotische kerkenbouw in Noord-Limburg. Samenwerking tussen bouwmeester Hyacinth Martens (1847-1919) en architect Vincent Lenertz (1864-1914), onuitgegeven licentiaatsverhandeling KULeuven, 1996, p. 16-17.

Pastorie gedateerd 1880 ()

Pastorie op L-vormige plattegrond, gedateerd 1880 door middel van een chronogram boven de deur.

Neotraditioneel bakstenen gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Gebruik van hardsteen voor decoratieve elementen en afzaat der bakstenen plint. Middenrisaliet met trapgevelbekroning. Getoogde kruiskozijnen en gelijksoortige deur in hardstenen omlijsting. Rechte muizentandfries onder de kroonlijst. Zijtrapgevels. Haakse aanhorigheid van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) tegen de rechter zijgevel. Getoogde muuropeningen. Zijgevel met aandak en schouderstukken, voorzien van hardstenen dekstenen.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda