Brouwerij

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Stevoort
Straat Sint-Maartenplein
Locatie Sint-Maartenplein 12, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Brouwerij

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige brouwerij uit de tweede helft van de 19de eeuw, met boerenburgerhuis en inrijpoort aan de straat, en dienstgebouwen achter deze vleugel.

Breedhuis van het dubbelhuistype, twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) met vorstkam; het stalgedeelte links telt drie traveeën, het woonhuis vier; verhoogde begane grond; bepleisterde en beschilderde plint met twee kelderdeuren (ingangen van de tonnenkelder) en -vensters. Risaliet in de deurtravee; baksteenfries onder de daklijst, doorlopend over de zijgevels. Getoogde vensters met arduinen lekdrempels. Getoogde deur in een arduinen omlijsting op neuten; bordes met metalen hek. Aangepaste, rechthoekige poort.

Interieur: de tonnenkelder is voorzien van troggewelven tussen ijzeren I-balken de gewelflaag verankerd door middel van zware, ovale gietijzeren muurankers.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Stevoort

Stevoort (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.