Schoolinrichting Mariaburcht

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Stevoort
Straat Hasseltse dreef
Locatie Hasseltse dreef 115, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Schoolinrichting Mariaburcht

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Voormalig waterkasteel van de Heren van Stevoort. Thans omgebouwd tot schoolinrichting "Mariaburcht". Eertijds gelegen in een ruim park, het zogenaamde "Sterbos", thans grotendeels verdwenen door schooluitbreiding, verkaveling en aanleg van de Hasseltse Dreef. De zuidzijde van het park wordt gedomineerd door de grote vijver, aansluitend op de omgrachting. Gesloten aanleg met verschillende bouwfazen: 16de eeuw, 1705, tweede helft 18de eeuw, en ingrijpende verbouwingen tijdens de 20ste eeuw.

Ten zuiden van de binnenkoer, voorgevel van het herenverblijf in Lodewijk XV-stijl uit de tweede helft van de 18de eeuw, gebouwd in opdracht van Nicolaus Joseph de Libotton, heer van Stevoort. Baksteenbouw met verwerking van kalksteen, op kalkstenen plint. Noordgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (kunstleien). Rechthoekige afgedekte vensters van kalksteen. Middenrisaliet van drie traveeën met hoekbanden in afgevlakt bossagewerk; centrale steekboogdeur op neuten met geprofileerde omlijsting en sluitsteen met rocaillemotief; erop aansluitend op de tweede bouwlaag, getoogd deurvenster in een afgedekte rechthoekige omlijsting op neuten met sierlijk gesmeed ijzeren hek met de monogrammen N.L.

Middenrisaliet bekroond met driehoekig fronton met de blazoenen van de Libotton en de Thier. Geprofileerde kroonlijst. Twee hoekrisalieten, één travee diep, en één travee breed, zijn afgezet met kalkstenen hoekbanden met afgevlakt bossagewerk. Afgedekte rechthoekige deuromlijstingen op neuten en bordes, in de lange zijde uitziend op de binnenplaats. Oculusvormige dakkapel met voluten in de voorzijde van het dak. Zuidelijke achtergevel van oorspronkelijk elf traveeën en twee bouwlagen, thans zestien traveeën (deel van recente uitbreiding met haakse vleugel ten westen van de binnenplaats in dezelfde bouwstijl). In de oorspronkelijke achtergevel, risaliet van drie traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak. Vensters zie voorgevel. Houten kroonlijst op klossen. Acht dakkapellen onder afgewolfd zadeldak. Interieur: rijke binnendecoratie in Luikse Lodewijk XV-stijl voor de spiegelgang, het zogenaamde Chinese salon, kapel, en trappenhal op de begane grond.

Ten zuidoosten, vierkante hoektoren uit de 16de eeuw. Twee en een halve bouwlaag onder torenspits met lantaarn en bolbekroning (kunstleien). Verankerd bakstenen gebouw met verwerking van mergelsteen voor vensters en steigergaten; kloosterkozijn met negblokken op de zudizijde; slank kruiskozijn met negblokken en gemetste ontlastingsboog op de eerste en tweede bouwlaag der oostzijde; bolkozijn met negblokken en ontlastingsboog op de bovenverdieping der zuid- en oostzijde. Gesmeed ijzeren muurankers.

Ten noordoosten, massieve hoektoren van twee traveeën en twee bouwlagen onder piramidaal dak met achtkantige dakruiter onder klokvormige bekroning met peerspits. Verankerde baksteenbouw, gedateerd 1705 (muurankers), gebouwd in opdracht van Nicolaus de Libotton, heer van Stevoort. Houten kloosterkozijnen, één op iedere bouwlaag der oostzijde, twee op iedere bouwlaag der noordzijde.

Ten noorden, dienstgebouwen met U-vormige plattegrond met op de westzijde centrale inrijpoort (eertijds met ophaalbrug) gebouwd tijdens de tweede helft van de 18de eeuw in opdracht van Nicolaus Joseph de Libotton, in Lodewijk XV-stijl. Eén travee en twee bouwlagen onder gebogen tentdak (kunstleien) met gesmeed ijzeren windwijzers. Baksteenbouw met verwerking van kalksteen. Noordelijk gerichte voorgevel. Op de eerste bouwlaag, kalkstenen rondboogpoort met afgevlakt bossagewerk en negblokken; op de tweede bouwlaag, getoogd kalkstenen deurvenster op neuten onder kroonlijst met trapezoïdale sluitsteen met de wapenschilden van de Libotton en de Thier. Gesmeed ijzeren hek, en twee kalkstenen druiplijsten en hoekbanden. Houten kroonlijst op modillons. In de zuidgevel, gedrukte rondboogpoort met afgevlakt bossagewerk, getoogd deurvenster binnen afgedekte rechthoekig omlijsting op neuten, gesmeed ijzeren hek, en hoekband met afgevlakt bossagewerk.

Links en rechts van het poortgebouw, dienstgebouwen onder afgewolfd zadeldak (kunstleien) met oculusvormige dakkapellen met voluten; in de buitengevels op de noordzijde, aangepaste vensteropeningen; aan de binnenplaats in iedere vleugel twee blinde rondboogpoorten in kalkstenen omlijsting met trapezoïdale sluitsteen, waarin gemetste steekboogvensters met kalkstenen lekdrempel op consoles.

Noordwestelijke hoektoren met volledig verbouwde gevelvlakken. Van de dienstgebouwen ten oosten en ten westen van de binnenplaats bleven alleen de gevels aan de binnenplaats bewaard; in iedere gevel, centrale rondboogpoort met trapezoïdale sluitsteen, geflankeerd door twee blinde rondboogpoorten met getoogde venster.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Stevoort

Stevoort (Hasselt)

is gerelateerd aan Park en sterrebos van Mariaburcht

Hasseltse dreef 115 (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.