erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
22339
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22339

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de 19de eeuw, gegroeid uit een langgerekt hoevetje in stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen op gecementeerde bakstenen stoel, vijf traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen).

Drie gepikte tussenstijlen, een hoekstijlschoor in de eerste travee, tussenstijlschoor in de vierde travee (vijfde ankerbalk), en wandplaatschoor in de laatste travee; een beluikt houten kozijn in de eerst travee en twee vensters (derde en vierde travee). Rechthoekige deur in de laatste travee. Achtergevel met staldeur in de eerste travee.

Tegen de zuidzijgevel, schuurtje van twee traveeën in stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een zeer hoge bakstenen stoel. Tegen de schuur en de zijgevel van het woonhuis, bakstenen bergplaats onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen).

Ten zudoosten van het woonhuis, varkensstal van vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen) met luifel over de voorgevel; kern in vakwerkbouw vervangen door baksteen; vier rechthoekige deurtjes. Bakhuis met bakoven ten oosten van de varkensstal, twee traveeën; lemen vullingen gedeeltelijk vervangen door baksteenmetselwerk.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22339 (Geraadpleegd op )