Elsartmolen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Elsartmolen

Beschrijving

Waterradmolen op de Herk. Woonhuis en aanhorigheden gegroepeerd langsheen de gekasseide weg. Enkele treurwilgen achter woonhuis en schuur.

Rechts, woonhuis met molenhuis in het verlengde. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen). Woonhuis op gevelsteen gedateerd 1926. Drie traveeën en twee bouwlagen op een hardstenen plint; dakvenster (zadeldak) boven de deurtravee. Boogfries onder de kroonlijst. Getoogde muuropeningen.

Links van het woonhuis, molenhuis uit de 19de eeuw. Bakstenen gevel, aanpassing van een moeilijk aanwijsbare, oudere kern (fundamenten). Rechthoekige, beluikte benedenvensters met kalkstenen latei en lekdrempel. Getoogde bovenvensters met kalkstenen lekdrempels. Mooie, rechthoekige deur in kalkstenen omlijsting op neuten.

Buitenwerk: betonnen kom (met onder meer datum "1930") en sluiswerk. Sluiswerk vanuit interieur te bedienen door middel van hefboom-balk. Metalen onderslagrad: plaatijzeren schoepen tussen plaatijzeren velgen (gesloten zijkanten); plaatijzeren spaken, met klinknagels op de velg bevestigd, met schroefbouten op de gietijzeren askop (tussen ribben); niet-aangepaste ijzeren as, welke over de kommuur steekt en in kogellagers draait, rustend op ijzeren I-balken boven beek. Binnenwerk: houten staande werk. Gietijzeren drijfwerk op natuurstenen sokkel: verticale opstelling met verdeling door horizontaal groot-kamwiel, naar twee maalstoelen (houten steenkisten) op maalzolder. Centrale verticale as verlengd tot boven maalzolder, waar overbrenging (kamwielen) naar horizontale as voor luiwerk, en tweede horizontale as met drijfriemen naar twee elevatoren. Op maalzolder eveneens twee houten galgen en haverpletter ("Improved Corn Crushing Mill"), aangedreven door electromotor ("Bobineerderij Math. Savelkoul-Michiels-(...?)- Bree").

Ruime dwarsschuur aan de linkrerkant van de straat. Baksteenbouw onder schilddak (mechanische pannen). Getoogde muuropeningen. Rechte muizentandlijst. Eerste gedeelte gebouwd in 1914, het tweede in 1918. Haakse aanhorigheid, links, onder gebogen, mank zadeldak (Vlaamse pannen), door middel van ankers gedateerd 1889. Rechthoekige deur en twee zoldervensters in kalkstenen omlijsting. Minder belangrijke, bakstenen aanhorigheden achter de schuur.