Scholteswinning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Stevoort
Straat Kermtstraat
Locatie Kermtstraat 130, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Scholteswinning

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve uit de 18de eeuw, met gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gelegen rondom het rechthoekig erf.

Ten westen, inrijpoort onder pannen zadeldak, geflankeerd door stallingen, respectievelijk van drie en van twee traveeën. Overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een hoge, bakstenen stoel.

Ten noorden, bakstenen woonhuis, van vijf traveeën en één bouwlaag; rechts, onderkelderd hooghuis van twee traveeën. Rechthoekige vensters in een vlakke, verankerde kalkstenen omlijsting; diefijzers in het hooghuis; enkele aangepaste vensters, links, en zoldervensters. Rechthoekige deur in een houten kozijn met dito bolkozijn als bovenlicht. Achtergevel voorzien van houten kloosterkozijnen, de twee rechtse beluikt; deur als in de voorgevel. Zijgevels met aandaken en vlechtingen.

Ten zuiden, volledig versteende stal.

Ten oosten, dwarsschuur van drie traveeën. Overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op bakstenen stoel. Bakstenen vullingen in de achtergevel. Hoge schuurpoort. Pannen beschieting der linker zijgevel. Recente aanbouw onder lessenaarsdak tegen de achtergevel en tegen de linker zijgevel.

Bakhuis ten noordoosten, in baksteenbouw; zijgevels met muurvlechtingen; karrenhuis tegen de achtergevel.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Stevoort

Stevoort (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.