Hoeve Vuileplas

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Stevoort
Straat Kermtstraat
Locatie Kermtstraat 182, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Vuileplas

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gesloten hoeve uit de 19de eeuw, met gebouwen in stijl- en regelwerk met blauwgekalkte lemen vullingen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), gelegen rondom het rechthoekig erf.

Ten noorden, woonhuis van vijf traveeën op een hoge, bakstenen stoel. Gepikte stijlen (acht), hoekstijlschoor in de eerste tavee en tussenstijlschoren in de derde travee tegen de derde ankerbalk en in de vierde travee tegen de vijfde ankerbalk; enkele gepikte regels; onderkelderde opkamer in de laatste travee. Drie vensters en een deur met bolkoziin als bovenlicht. Kleine, getraliede venstertjes in de achtergevel.

Dubbele dwarsschuur ten westen, gebouwd in 1911; drie traveeën in stijl- en regelwerk, grotendeels door baksteenbouw vervangen. Ten zuiden, recente, bakstenen stallingen. Nieuw woonhuis ten noorden, haaks op het oude woonhuis.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Stevoort

Stevoort (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.