Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Stevoort
Straat Kermtstraat
Locatie Kermtstraat 185, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gesloten hoeve, uit de 19de eeuw, ietwat achteruit gelegen ten opzichte van de straat. Gebouwen gegroepeerd rondom het rechthoekig erf. Nieuw woonhuis en stallingen ten noorden.

Ten oosten, oorspronkelijk woonhuis van vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met blauwgekalkte, lemen vullingen op een verhoogde, bakstenen plint. Gepikte stijlen (zes), hoekstijlschoren. Deur en kleine raampjes. Gepikte hoekstijlschoren en regels in de achtergevel; twee beluikte bolkozijnen.

Recente schuur ten zuiden. Haaks hierop, ten westen, varkensstal van drie traveeën onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen), met luifel aan de erfzijde. Stijl- en regelwerk met blauwgekalkte, lemen vullingen op een gepikte bakstenen stoel. Gepikte stijlen (zeven) en hoekstijlschoren. Drie lage deurtjes en een zolderluik .

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Stevoort

Stevoort (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.