erfgoedobject

Pastorie

bouwkundig element
ID
22361
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22361

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige ommuurde pastorie, uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, afgedekt met een zadeldak (mechanische pannen). Baksteenbouw op een gecementeerde plint. Rechthoekige gemetste vensters met kalkstenen onderdorpels. Rechthoekige deur in kalkstenen omlijsting op neuten; bordes; rechts, opkamer met een zeer hoog, rechthoekig venster in kalkstenen omlijsting. Twee gotische voetstukken voor de deur, afkomstig van de vroegere kerk.

Achtergevel met rechts, hoog venster met kalkstenen lekdrempel. Rechthoekige deur in omlijsting van kalksteen op neuten en twee vierkante bovenlichten. Hoekband van mergelsteen. Licht verbouwde westgevel met muurvlechtingen, kraagsteen, en topstuk van mergelsteen. Oostelijke zijgevel met muurvlechtingen en drie kleine kozijntjes.

Interieur: opkamer met stucwerk, en schouw met muurschilderingen in Lodewijk XV-stijl.

Links, haaks op de voorgevel, bakhuis met ingebouwde oven onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen). Rechts, haaks op de voorgevel, koestal met resten van oude kern.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Pastorie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22361 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.