Pastorie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Stevoort
Straat Oppenstraat
Locatie Oppenstraat 44, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige ommuurde pastorie, uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, afgedekt met een zadeldak (mechanische pannen). Baksteenbouw op een gecementeerde plint. Rechthoekige gemetste vensters met kalkstenen onderdorpels. Rechthoekige deur in kalkstenen omlijsting op neuten; bordes; rechts, opkamer met een zeer hoog, rechthoekig venster in kalkstenen omlijsting. Twee gotische voetstukken voor de deur, afkomstig van de vroegere kerk.

Achtergevel met rechts, hoog venster met kalkstenen lekdrempel. Rechthoekige deur in omlijsting van kalksteen op neuten en twee vierkante bovenlichten. Hoekband van mergelsteen. Licht verbouwde westgevel met muurvlechtingen, kraagsteen, en topstuk van mergelsteen. Oostelijke zijgevel met muurvlechtingen en drie kleine kozijntjes.

Interieur: opkamer met stucwerk, en schouw met muurschilderingen in Lodewijk XV-stijl.

Links, haaks op de voorgevel, bakhuis met ingebouwde oven onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen). Rechts, haaks op de voorgevel, koestal met resten van oude kern.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Stevoort

Stevoort (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.