erfgoedobject

Hoeve met losstaande bestanddelen

bouwkundig element
ID: 22365   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22365

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de tweede helft van de 19de eeuw, gelegen bij een kruising van twee wegen; het woonhuis is voorzien van een voortuintje, afgezet met een haag.

Bakstenen gebouwen, gegroepeerd rondom het rechthoekig erf. Ten zuidoosten, woonhuis van het dubbelhuistype. Neoclassicistisch boerenburgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (kunstleien). Lijstgevel, voorzien van bakstenen hoekpilasters en een hardstenen puilijst. Bakstenen steekboogvensters met hardstenen lekdrempels, beluikt op de licht verhoogde begane grond; rechthoekig balkon op consolen boven de deur. Hardstenen steekboogdeur op neuten.

Inrijpoort onder zadeldak, rechts van het woonhuis, gedateerd op de sluitsteen 1875. Bakstenen korfboogpoort met hardstenen sluitsteen en druiplijst van een rollaag; gevel met getrapte kroonlijst en verdiepte muurvlakken.

Haaks hierop aansluitend, ten noorden van het erf, stal en dwarsschuur van baksteen. Acht traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen); getoogde muuropeningen en staldeur met hardstenen omlijsting. Tweede dwarsschuur van twee traveeën haaks hierop, ten westen zadeldak met Vlaamse pannen.

Recentere aanhorigheden in L-vorm ten zuidwesten van het erf.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs : Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

  • Is deel van
    Stevoort
    Stevoort (Hasselt)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve met losstaande bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22365 (Geraadpleegd op 24-05-2019)