Watermolen op de Herk

Beschrijving

Langgestrekte watermolen op de Herk, met uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, doch oudere kern.

Bakstenen gebouw van oorspronkelijk zes, thans zeven traveeën (bijgebouwde travee links) onder zadeldak, afgewolfd aan de l.zijde (Vlaamse pannen). Beschilderde voor- en achtergevel op gepikte plint. Rechthoekige en getoogde vensters met arduinen onderdorpel. Laadvenster boven de vijfde travee. Een getoogde deur en een rechthoekig poortje in kalkstenen omlijsting op neuten. Metalen molenrad tegen de rechterzijgevel.

Buitenwerk: intact doch vervallen sluiswerk (hout, natuursteen); kom van baksteen. IJzeren middenslagrad. Gebogen plaatijzeren schoepen tussen plaatijzeren velg (gesloten zijkant, open bodem, geklonken constructie). Opgespannen stangen als spaken: gelast (?) op platijzeren bevestigingsstuk, met bouten bevestigd op velg; spaken van schroefdraad voorzien en excentrisch met bouten op gietijzeren askop bevestigd. IJzeren as, draaiend in kogellager, en rustend via houten blok op twee I-balken op kom.

Binnenwerk: houten staande werk. Metalen groot verticaal kamrad draait op klein verticaal kamrad; laatstgenoemde met as verbonden aan groot verticaal kamrad (schuine kammen), dat overbrenging verzekert naar horizontale lineaire as-overbrenging. Op deze, van links naar rechts: riemschijf voor overbrenging naar haverpletter; riemschijf voor thans verdwenen installatie (elektromotor ?); kamwieloverbrenging op verticale as naar maalstoel; riemschijf voor drijfriem naar elevator en luiwerk, via assensysteem op zolder; kamwieloverbrenging op verticale as naar maalstoel; kamwiel voor ontvangst overbrenging van waterrad. Op maalzolder eveneens houten galg bewaard.