erfgoedobject

Kasteel van Wimmertingen

bouwkundig element
ID: 22371   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22371

Juridische gevolgen

Beschrijving

Thans neoclassicistisch kasteel, in 1843 gebouwd in opdracht van baron J.L.J. de Cecil; de hoofdvleugel klimt echter in kern op tot de tweede helft van de 18de eeuw. De hoevegebouwen die het geheel tot een gesloten herenhoeve maakten, werden in 1911 gesloopt.

Gelegen aan de weg Hasselt - Tongeren, ten zuiden van de kerk, met boomrijk park ten zuidwesten.

Hoofdvleugel van zes traveeën en drie bouwlagen onder kunstleien schilddak. Baksteenbouw met verwerking van kalksteen en arduin, op gecementeerde plint. Zuidwestelijk gelegen voorgevel met gevelvoorsprong van één travee in de vierde en vijfde travee (vermoedelijk verbouwing van 1843). Veranda over de eerste bouwlaag gebouwd in 1843. Hoektorentje van één travee en twee bouwlagen onder kunstleien tentdak, gedateerd 1843 (windijzer). Aan de straatzijde, noordoostelijk gelegen achtergevel met hoekrisalieten van één travee.

Interieur: renaissanceschouw, gedateerd 1667, afkomstig uit de voormalige hoeve.

Ten noordwesten, sober behandelde dienstgebouwen met wagenhuis op U-vormige plattegrond, onder zadeldaken (Vlaamse pannen).


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kasteelpark van Wimmertingen

  • Is deel van
    Wimmertingen

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kasteel van Wimmertingen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22371 (Geraadpleegd op 25-05-2020)