Tolhuis met afspanning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Hoeve De Oude Barier
Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Wimmertingen
Straat Luikersteenweg
Locatie Luikersteenweg 773, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Tolhuis met afspanning

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoeve zogenaamd De Oude Barier, voormalig tolhuis met afspanning en bierbrouwerij, uit de 18de eeuw. Gebouwen in U-vorm gegroepeerd rondom het rechthoekig erf.

Ten zuidoosten, woonhuis van zeven traveeën en één bouwlaag, onder afgewolfd mansardedak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). De voorgevel werd met een halve verdieping verhoogd.

Bakstenen gebouw met witgekalkte voor- en zijgevels op hoge, gecementeerde plint. Licht verhoogde, begane grond. Verwerking van kalksteen voor deur-, vensteromlijstingen en hoekband. Rechthoekige, beluikte vensters in vlakke omlijstingen. Rechthoekige deur in een vlakke omlijsting op neuten. Links, verankerde rondboogpoort met beschilderde, hardstenen omlijsting. Kalkstenen kloosterkozijn en rechthoekige deur met kalkstenen omlijsting met neuten en tussendorpel, bewaard in de achtergevel. De andere muuropeningen zijn 19de-eeuwse aanpassingen. Haaks tegen de achtergevel, varkensstal van drie traveeën onder zadeldak, met afluiving over de voorgevel, thans als woonhuis ingericht. Overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen.

Ten noordoosten, dwarsschuur van drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Wimmertingen

Wimmertingen (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.