Gesloten hoeve In De Klok

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Wimmertingen
Straat Luikersteenweg
Locatie Luikersteenweg 512, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve In De Klok

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Gesloten hoeve In De Klok

Deze bescherming is geldig sinds 15-06-2009.

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Gesloten hoeve In De Klok: omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 15-06-2009.

Beschrijving

Gesloten hoeve uit de 19de eeuw, met diep, rechthoekig erf, eertijds afspanning gelegen aan de weg Hasselt - Tongeren. Deels verankerde baksteenbouw (woonhuis en poortgebouw), deels witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen (dienstgebouwen).

Ten zuidwesten van het erf, woonhuis met poortgebouw op L-vormige plattegrond.

Baksteenbouw, met aan de straatzijde vijf traveeën en twee bouwlagen, onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen). Kalkstenen rondboogpoort met negblokken in de vierde travee, bekroond door een trapgeveltje met oculus. Rechthoekige vensters met kalkstenen latei en lekdrempel. Rechthoekige kalkstenen deur op neuten. Haaks op deze straatvleugel, woonhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gemetste steekboogvensters en dito deur.

Aansluitend op het woonhuis, ten noordwesten van het erf, hoge stalling van vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), op zeer lage bakstenen stoel met gepikte plint; zeven tussenstijlen; rechthoekige muuropeningen. Haaks op de stal, ten noordoosten, dwarsschuur van drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Witgekalkt stijlen regelwerk met lemen vullingen op zeer lage bakstenen stoel met gepikte plint. Rechthoekige schuurpoorten in voor- en achtergevel, in de middenste travee. Het dorpsschooltje was ondergebracht op de tastplaats van de laatste travee. Ten zuidoosten, tussen dwarsschuur en straatvleugel, varkensstallen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), met acht traveeën in witgekalkt stijl- en regelwerk op zeer lage bakstenen stoel met gepikte plint; rechthoekige staldeurtjes.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Wimmertingen

Wimmertingen (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.