U-vormige hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Wimmertingen
Straat Luikersteenweg
Locatie Luikersteenweg 516, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed U-vormige hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoeve op U-vormige plattegrond uit de 19de eeuw. Woonhuis ten zuidwesten van het erf. Zeven traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met linkerschild.

Stijl- en regelwerk met witgekalkte, lemen vullingen op bakstenen stoel en gepikte plint. Gepikte stijlen (zeven) en wandplaatschoor in de eerste trav. Drie beluikte vensters, waarvan een bolkozijn. Rechthoekige deur met gestrekt bovenlicht. Identieke deur en kleine raampjes in de achtergevel.

Ten noordoosten, dwarsschuur van twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Stijlen regelwerk met bakstenen vullingen op bakstenen stoel. Aangepaste poort. Ten zuidoosten, varkensstal van drie traveeën onder zadeldak. Stijl- en regelwerk met witgekalkte, bakstenen vullingen op gepikte plint.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Wimmertingen

Wimmertingen (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.