Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Wimmertingen
Straat Luikersteenweg
Locatie Luikersteenweg 530, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Gesloten hoeve uit de 19de eeuw, het bakstenen gedeelte daterend van circa 1913. Gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), gelegen rondom het rechthoekig gekasseid erf.

Ten zuiden, getoogde inrijpoort in een risaliet met puntgevelbekroning; omlijsting van herbruikt materiaal.

Rechts hiervan, woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak (nok parallel aan de straat). Gecementeerde plint. Getoogde vensters met arduinen lekdrempels, beluikt op de benedenverdieping. Getoogde deur. Links van de inrijpoort, stallingen. Achtergevels in stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen.

Ten noordoosten van het erf, dwarsschuur van drie traveeën op zeer lage, bakstenen stoel. Pannen beschieting der rechterzijgevel.

Ten noordwesten, varkensstal van zeven traveeën in stijl- en regelwerk met lemen vullingen op verhoogde, bakstenen stoel. Zeven deurtjes. Drie linkertraveeën verhoogd (onder pannen zadeldak) met aangebouwde, open bergruimte.

Ten zuidoosten, bergplaats van twee traveeën, en bakhuis van twee traveeën. Stijl- en regelwerk met witgekalkte, lemen vullingen.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Wimmertingen

Wimmertingen (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.