Hoeve met losse bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Wimmertingen
Straat Smetstraat
Locatie Smetstraat 36, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, uit de tweede helft van de 18de eeuw, wat afgelegen ten opzichte van de straat, boomgaard ten zuiden en moestuin ten westen, achter het woonhuis.

Gebouwen in overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen, gegroepeerd rondom het rechthoekig erf; zadeldaken (Vlaamse pannen); lage bakstenen stoelen en gepikte plinten.

Ten westen, woonhuis met dwarsschuur in het verlengde; vijf traveeën. Drie tussenstijlen en een tussenstijlschoor in de derde travee tegen de derde ankerbalk. Twee beluikte vensters, een deur en een hoge schuurpoort. Achtergevel, grotendeels met bakstenen vullingen. Kleine, beluikte raampjes. Aangebouwde travee onder lessenaarsdak (golfplaten) tegen de rechterzijgevel (pannen beschieting).

Ten zuiden, stallingen van vijf traveeën. Ten oosten, varkensstal van vier traveeën thans in gebruik als hoenderhok. Bakhuis van twee traveeën ten noorden.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Wimmertingen

Wimmertingen (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.