erfgoedobject

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

bouwkundig element
ID: 22383   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22383

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neogotische kruisbasiliek, uit de tweede helft van de 19de eeuw, met kerkhof aan de zuidzijde. Plattegrond: vierkante toren aan de noordzijde van de westgevel en rond traptorentje aan de zuidzijde, driebeukig schip van vier traveeën, transept van één travee, koor van twee rechte traveeën met vlakke sluiting geflankeerd door twee zijkapellen, en een zuidelijk gelegen sacristie.

Bakstenen gebouw met afwerking van arduin. Basilicale opstand; uitgelengde en gekoppelde spitsboogvensters. Zadeldaken (leien), een tentdak voor de toren, en een kegeldak voor het traptorentje.Overwelving door middel van een gedrukt houten spitstongewelf met houten ribben.

Kapel van de Heilige Amandina, onder de toren.

Mobilair: Sint-Rita, gepolychromeerd houten beeld (16de of 17de eeuw).


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Aanvullende informatie

Aan de kerk is een Lourdesgrot gelegen.
Auteurs : Van Acker, Pascal
Datum: 19-10-2013

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22383 (Geraadpleegd op 27-11-2020)