erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
22408
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22408

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoevetje, uit de 19de eeuw, met oorspronkelijke ordonnantie: schuur-woonhuis. Boomgaard ten noordoosten; het erf is omringd met een haag; perenboom tegen de zuidwestgevel, bij de ingang van het erf.

Zeven traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met blauwgekalkte lemen vullingen op een zeer lage bakstenen stoel en gepikte plint. Gepikte stijlen (negen), regels (twee), hoekstijlschoor in de zevende travee en tussenstijlschoor in de tweede travee tegen de derde ankerbalk. Drie bolkozijnen, waarvan twee beluikt en een deur; de staldeur is gedicht. De achtergevel is voorzien van een klein beluikt bolkozijn en drie recente vensters. Pannen beschieting der beide zijgevels. Aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de linker zijgevel.

Tegenover het woonhuis, stal van twee traveeën en aangebouwde, lage varkensstal van vier traveeën onder zadeldaken (Vlaamse pannen); leembouw op een zeer lage bakstenen stoel: een deur en een zolderluik in de stal, drie deurtjes, waarvan twee gekoppeld in de varkensstal. Versteend bakhuis.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22408 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.