Gemeentehuis van Herk-de-Stad

Historiek

Het voormalig gemeentehuis werd gebouwd in 1870-1873 gebouwd in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect L. Jaminé.

Beschrijving

Het complex bestaat uit drie gebouwen, gegroepeerd rondom een rechthoekige, gekasseide binnenkoer, die door een gietijzeren hek van de straat is afgesloten. Op de binnenkoer is eind 20ste eeuw een nieuwbouw geplaatst.

Links is het voormalig gemeentehuis met gerechtszaal gesitueerd, rechts de onderwijzerswoning. De twee gelijkaardige gebouwen hebben drie plus vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak met Vlaamse pannen. Het is een baksteenbouw met gebruik van arduin voor kordon- en druiplijsten en de lekdrempels. Er zijn imitatiebanden van baksteen op de eerste bouwlaag. De licht getoogde vensters zijn gevat in verdiepte muurvlakken op de benedenverdieping. De rechthoekige deur heeft een geblokte omlijsting. De gevels aan de binnenkoer zijn in de derde travee voorzien van twee stucpanelen en geprofileerde venstersomlijstingen van stuc op de bovenverdieping.

De voormalige school is een gebouw van vier traveeën en een bouwlaag onder schilddak, achteraan de koer. Het is een baksteenbouw op een met arduin afgewerkte plint met getoogde vensters in verdiepte, getoogde muurvlakken met geblokte penanten.

Sinds 1994 is het cultureel centrum ‘De Markthallen’ gevestigd in het gebouw.

Het voormalige gemeentehuis is beschermd als monument omwille van zijn historische en architectonisch belang als neoclassicistisch getint complex, gebouwd in 1870-1873 naar ontwerp van architect L. Jaminé.

Bron: Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000262, Stadsgezicht Herk-de-Stad, beschermingsdossier (S.n., 1983)