Dekenij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dekenij

• omvat de aanduiding als beschermd monument Dekenij: gevels en bedaking

Historiek

De dekenij werd als rijkswachtkazerne gebouwd in 1833 in neoclassicistische stijl. Sinds 1839 is het gebouw in gebruik als dekenij.

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een zadeldak met Vlaamse pannen, in neoclassicistische stijl. Het is een baksteenbouw op kalkstenen plint, met rechthoekige vensters met kalkstenen lekdrempel. De centrale rechthoekige deur is gevat in een vernieuwde arduinen omlijsting. Het rechter aandak bleef bewaard.

De gevels en bedaking van de dekenij zijn beschermd als monument omwille van zijn historisch, esthetisch en architectonisch belang als neoclassicistisch dubbelhuis uit 1833.

• Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000262, Stadsgezicht Herk-de-Stad, beschermingsdossier (S.n., 1983).

Bron: Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DLArchief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000262, Stadsgezicht Herk-de-Stad, beschermingsdossier