Dekenij: gevels en bedaking_versie 2_20150304 ()

Historiek

De dekenij werd als rijkswachtkazerne gebouwd in 1833 in neoclassicistische stijl. Sinds 1839 is het gebouw in gebruik als dekenij.

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een zadeldak met Vlaamse pannen, in neoclassicistische stijl. Het is een baksteenbouw op kalkstenen plint, met rechthoekige vensters met kalkstenen lekdrempel. De centrale rechthoekige deur is gevat in een vernieuwde arduinen omlijsting. Het rechter aandak bleef bewaard.

De gevels en bedaking van de dekenij zijn beschermd als monument omwille van zijn historisch, esthetisch en architectonisch belang als neoclassicistisch dubbelhuis uit 1833.

• Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000262, Stadsgezicht Herk-de-Stad, beschermingsdossier (S.n., 1983).

Bron: Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DLArchief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000262, Stadsgezicht Herk-de-Stad, beschermingsdossier

Dekenij ()

Voormalige Rijkswachterkazerne (1833), sinds 1839 in gebruik als dekenij. Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit eerste helft 19de eeuw. Baksteenbouw op kalkstenen plint. Rechthoekige vensters met kalkstenen lekdrempels. Centrale rechthoekige deur in vernieuwde arduinen omlijsting. Bewaard rechter aandak.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda