erfgoedobject

Stadshoeve met herberg Ales

bouwkundig element
ID
22412
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22412

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd huis Ales, voormalige stadshoeve met herberg. Laatclassicistisch geveltype van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag; sterk gebogen zadeldak (Vlaamse pannen). Versteende kern in vakwerk met nog zichtbaar vakwerk in de linker zijpuntgevel. Jaartal 1809 (bovendorpel deur).

Voorgevel in baksteenbouw met verwerking van kalksteen onder meer voor de lage kalkstenen plint. Op de eerste bouwlaag, rechthoekige vensters met vlakke omlijsting en lekdrempel op consoles (eertijds beluikt). Op de tweede bouwlaag: rechthoekige gemetste vensters met kalkstenen lekdrempel op vereenvoudigde consoles. In de eerste travee, rechthoekige poort in vlakke kalkstenen omlijsting. In de vierde travee, rechthoekige deur in vlakke kalkstenen omlijsting op neuten en datering op bovendorpel. Bekronende puilijst. Onder de houten kroonlijst op klossen, drie rechthoekige zoldervenstertjes met kalkstenen latei en lekdrempel. Resterend rechter aandak.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadshoeve met herberg Ales [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22412 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.