Teksten van Mouterij en stokerij

Mouterij en stokerij_versie 2_20150304 ()

Historiek

De voormalige mouterij en stokerij dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. Rond 1900 werd het gebouwd omgevormd tot rijkswachtkazerne.

Beschrijving

De voormalige mouterij en stokerij is een herenhuis van het dubbelhuistype, van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een zadeldak (kunstleien). Het is een bakstenen gebouw met neoclassicistisch getinte lijstgevel, op een kalkstenen plint. De begane grond is licht verhoogd. De rechtse travee is uit gewerkt als risaliet en afgezet met geblokte kalkstenen hoekbanden. De rechthoekige vensters zijn gevat in een vlakke kalkstenen omlijstingen met lekdrempels op consoles. De rechthoekige deur heeft een vlakke kalkstenen omlijsting op een bordes. De getoogde poort met rechthoekige, kalkstenen omlijsting met druiplijst was vroeger gedicht maar werd terug open gemaakt.

De voormalige mouterij en stokerij is beschermd als monument omwille van zijn esthetisch belang als neoclassicistisch dubbelhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw dat een belangrijk beeldbepalend karakter heeft door zijn imposante afmetingen.

Bron: Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000262, Stadsgezicht Herk-de-Stad, beschermingsdossier

Herenhuis dubbelhuistype ()

Mouterij vanaf circa 1900 Rijkswachtkazerne. Herenhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee en een halve bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw met neoclassicistisch getinte lijstgevel, op een kalkstenen plint; licht verhoogde begane grond. Risaliet in de uiterste rechtse travee, afgezet met geblokte kalkstenen hoekbanden. Rechthoekige vensters in vlakke kalkstenen omlijstingen met lekdrempels op consoles. Rechthoekige deur in een vlakke kalkstenen omlijsting op bordes. Thans gedichte, getoogde poort in een rechthoekige, kalkstenen omlijsting met druiplijst.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda