erfgoedobject

Classicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
22428
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22428

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woning, gelegen op de oude rooilijn, die sterk vooruitspringt ten opzichte van de huidige rooilijn. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak (Vlaamse pannen) met uitstekende dakrand op klossen, uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Bakstenen gebouw met een verhoogde begane grond. Op de eerste bouwlaag, vensters in een vlakke kalkstenen omlijsting met sluitsteen en regelmatig geplaatste negblokken. Gelijkaardige omlijsting, doch in cement geïmiteerd, op de tweede bouwlaag. Getoogde deur in een kalkstenen omlijsting met sluitsteen en neuten; steektrap. Getoogde, bakstenen muuropeningen in de achtergevel. Zijgevels met aandak en vlechtingen.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Classicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22428 (Geraadpleegd op )