Teksten van Langgestrekte vakwerkhoeve

Langgestrekte vakwerkhoeve ()

De langgestrekte vakwerkhoeve uit 1916 heeft haar traditionele opbouw en indeling behouden.

Historiek

De langgestrekte hoeve wordt voor de eerste maal kadastraal geregistreerd in 1916 met een haakse aanbouw tegen de voorgevel. Tegen 1969 vindt een verandering in perceelsgrenzen plaats, waarbij het perceel opgesplitst wordt in twee percelen. De hoeve zelf blijft onveranderd. Op het huidige kadasterplan is het haakse aanbouwsel tegen de voorgevel niet meer ingetekend. Wel verschijnen er constructies tegen beide zijgevels (onder andere garage) en de achtergevel (onder andere berging). Er wordt op het voormalige erf ook een vierkant volume (woning) ingetekend rechts van de langgestrekte hoeve.

Beschrijving

De huidige langgestrekte hoeve met woonhuis-stal ordonnantie is dwars ten opzichte van de Smolderstraat gelegen. De hoeve telt acht traveeën onder een zadeldak, dat oorspronkelijk uit Vlaamse pannen bestond maar boven het woonhuis vervangen werd door een golfplaten dak. Het bestaat uit witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een gepikte bakstenen stoel. De voorgevel omvat nog de oorspronkelijke muuropeningen, bestaande uit twee vensters (waarvan één beluikt), een zolderluik en vier deuren. Het zolderluik zit vervat in een witgekalkte bakstenen uitbouw (latrine). De kopgevel van de rechter zijgevel draagt een asbestplaten beschieting. Tegen deze gevel bevinden zich twee recentere aanbouwsels (onder andere berging) onder lessenaarsdaken, waarvan één nog gedeeltelijk doorloopt langs de achtergevel. De achtergevel telt vier kleine authentieke vensters. De kopgevel van de linker zijgevel droeg oorspronkelijk een pannen beschieting, die vervangen werd door golfplaten. Tegen deze gevel bevindt zich een recenter, waardeloos aanbouwsel (garage) uit golfplaten onder een lessenaarsdak.

Interieur

De oorspronkelijke woonhuis-stal ordonnantie is behouden. Ook het woonhuis zelf behield nog een traditionele indeling, bestaande uit een inkomhal, twee grote kamers gescheiden door een centrale haard langs de zuidzijde en enkele kleinere vertrekken langs de noordzijde. De stal bevindt zich rechts tegen het woonhuis en is toegankelijk via twee deuren in de voorgevel.

Omgeving

Het erf rechts van de langgestrekte hoeve is vanaf de Smolderstraat toegankelijk via een metalen poortje, waarachter zich langs de voorgevel een gedeeltelijk gekasseide oprit uitstrekt. Rechts van de hoeve loopt parallel met de achtergevel een servitudeweg. Aan de ingang van het erf evenals links achter de hoeve staan in totaal vier zomereiken. Onmiddellijk achter de hoeve ligt een klein stukje tuin, waarachter zich aardbeienplantages uitstrekken. De ruimere omgeving van de hoeve, die net als de hoeve zelf als agrarisch gebied ingetekend is, bestaat langs de achter- en rechterkant uit aardbeienplantages en landbouwbedrijven, langs de linkerkant uit weiland en laagstamfruitboomplantages, en langs de overzijde van de Smolderstraat uit appelplantages.

• SCHLUSMANS F. 1981: Bouwen door de eeuwen heen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur. Deel 6n 2. Provincie Limburg. Arrondissement Hasselt, Gent, 526.

Bron: Beschermingsdossier DL002546, Herk-de-Stad Vakwerkhoeven (digitaal dossier)

Langgestrekte hoeve ()

Hoeve, uit de 19de eeuw, met ordonnantie: woonhuis-stal; een beuk en drie eiken aan de ingang van het erf, tegen de linker zijgevel. Acht traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen op een gepikte bakstenen stoel. Gepikte stijlen (negen), hoekstijlschoor (laatste travee) en tussenstijlschoren in de tweede travee tegen de tweede ankerbalk en in de zevende travee tegen de zevende ankerbalk. Twee vensters, waarvan een beluikt, een zolderluik en vier deuren. Pannen beschieting der linker zijgevel. Recente aanbouwsels onder lessenaarsdaken tegen beide zijgevels.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda