erfgoedobject

Kasteel de Pierpont

bouwkundig element
ID
22438
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22438

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel de Pierpont
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Oude boomkwekerij De Pierpont
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Laatclassicistisch kasteeltje uit de eerste helft van de 19de eeuw, waarvan het gerestaureerde koetshuis thans dienst doet als café, terwijl de restauratie en inrichting van de hoofdvleugel als gemeentehuis aan de gang is. Inplanting in een park met vijver. De kasteelhoeve is thans verdwenen.

Complexe hoofdvleugel met centraal gedeelte van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) met dakruiter. Bakstenen gebouw met licht verhoogde begane grond. Muurpenanten opgevat als licht uitspringende pilasters; de middentravee bekroond met een driehoekig fronton met kalkstenen oculus. Rechthoekige vensters in een vlakke kalkstenen omlijsting, oorspronkelijk allemaal beluikt; rechthoekig balkon met fraai ijzeren balustrade boven de voordeur, geflankeerd door halfzuilen op hoge sokkel. Gelijkaardige ordonnantie voor de achtergevel, doch verhoogde middentravee met fraai ijzeren hek onder pseudo-fronton met siervaas. Zijgevels met aandaken en vlechtingen.

Aangebouwde gedeelten in dezelfde stijl tegen beide zijgevels. Links, haaks op het gebouw, lage bijbouw onder mansardedak, voorzien van een bakstenen korfboogpoort in de voorgevel. Rechts, torenachtig aanbouwsel van drie bouwlagen onder een ingezwenkt tentdak (leien); korfboogpoort in de voorgevel.

Ten westen, dienstgebouw van zes traveeën onder mansardedak (Vlaamse pannen), op een gevelsteen gedateerd 1830. Bakstenen gebouw met stallingen (?) in de eerste twee traveeën, een vierkante, ingebouwde toren met houten bovenbouw en tendak (leien) in de derde travee, en het koetshuis in de laatste drie traveeën. Rechthoekige vensters in een vlakke kalkstenen omlijsting, en een deur in een gelijkaardige omlijsting op neuten; het koetshuis is voorzien van een rondboogarcade van kalksteen, met sluitstenen en imposten. Zijgevels met aandaken en vlechtingen. Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de rechter zijgevel.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Domein De Pierpont

  • Is deel van
    Herk-de-Stad


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel de Pierpont [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22438 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.